הנה הגיע היום בו החלטת כי ברצונך לפתוח עסק עצמאי. עם החלטה זו תמיד עולה השאלה: באיזו הגדרת ישות עליי לרשום את העסק ברשויות המס, עוסק פטור או עוסק מורשה?
במאמר זה אעביר אינפורמציה חשובה שתסייע לך לבחור את מעמדך כעצמאי. בחירה נכונה תעזור לך להתנהלות העסקית ותשרת את צרכיך כעצמאי.
עוסק פטור- מהו:
עוסק פטור הינו עוסק שמחזור עסקאותיו השנתי הצפוי נמוך מהסכום הקבוע בחקיקה (נכון לשנת 2014 הסכום הינו- 79,489 ש"ח). עוסק זה אינו צריך להוציא חשבוניות מס בגין עסקאותיו (אלא קבלות בלבד). כמו כן, הוא אינו חייב בתשלום מע"מ על עסקאותיו ולכן אין הוא מחייב את לקוחותיו במע"מ, במקביל וכפועל יוצא, אין הוא רשאי לקזז ולדרוש את מס התשומות ששולם על ידיו. חובת הדיווח של עוסק זה למע"מ הינה רק פעם בשנה עד ה-31 בינואר, שבה הוא נדרש להגיש הצהרה על מחזור עסקאותיו בשנה שחלפה.
עוסק מורשה- מהו:
עוסק מורשה הינו עוסק המחוייב להוציא חשבונית מס על עסקאותיו, על-סמך חשבונית המס רשאי העוסק לקזז את מס תשומות הכלול בה כנגד המס שהוא חייב לשלם על עסקאותיו. עוסק זה זכאי לקבל החזר מע"מ על הוצאות לצורך תפעול העסק. החזר המע"מ הינו מע"מ עסקאות (המע"מ שהעוסק גבה מלקוחותיו ) בקיזוז מע"מ התשומות (המע"מ בגין רכישות והוצאות שוטפות של העסק).
חובת הדיווח למע"מ הינה אחת לחודש או חודשיים, תלוי בגובה מחזור העסקאות השנתי.
הסיווג בפועל כעוסק פטור או מורשה נעשה ע"י רשויות המס בהתאם לשני פרמטרים עיקריים:
• עוסק שמחזור עסקאותיו השנתי, נמוך מ"הסכום הקובע" יוגדר כעוסק פטור.
• ישנה רשימה סגורה של עיסוקים ומשלחי- יד שאינם יכולים להירשם כעוסקים פטורים ולכן יוגדרו כעוסקים מורשים גם אם מחזור הכנסותיהם נמוך מ"הסכום הקובע". בין המקצועות נכללים:
אדריכל, טכנאי, עו"ד, מנהל חשבונות, רו"ח, מהנדס, יועץ לארגון, רופא לרבות רופא וטרינר, רופא שיניים, פסיכולוג ופיזיותרפיסט, בעל בי"ס לנהיגה, מתווך נדל"ן, טוען רבני וכו'.
איזו הגדרה מתאימה לאופי העיסוק שלי?
בבואך לפתוח עסק, עליך לבחון את אופי העסק וסוג הלקוחות עימם ברצונך להתקשר. עסקים מסוג עוסק פטור מתאימים יותר לאנשים שבכוונתם לפתוח עסק קטן, לאנשים שזו היא להם עבודה נוספת, או לאנשים שעבודתם הינה מול לקוחות פרטיים. כך, עוסק פטור יוכל להציע מחירים אטרקטיביים יותר, שאינם כוללים מע"מ.
עסקים מסוג עוסק מורשה, מתאימים יותר לאנשים שעיקר הכנסותיהם נובעים ממכירה או ממתן שירותים ללקוחות שהינם עוסקים מורשים. זאת כיוון, שלקוחות שהינם עוסקים מורשים, ידרשו חשבוניות מס כדי שיוכלו לקבל בחזרה את המע"מ הכלול בחשבוניות אלה.
במידה והוצאות ההקמה והתפעול של העסק כוללות סכומי מע"מ גבוהים, יש לבחון את פתיחת העסק כעוסק מורשה, בכדי שתוכל לתבוע את המע"מ.
על כל הנאמר, הרי שהשיקול לבחירת סוג העסק מושפע מגורמים רבים כשהעיקרי שבהם הינו בחינת עלות מול תועלת.
אביגיל פיליפ, משרד רו"ח.
טלפון להתקשרות: 050-4291323
/>avigailp.cpa@gmail.com
http://www.facebook.com/AvigailPhilip.CPA